Zincul este un oligoelement indispensabil prezent în fiecare celulă a organismului. Corpul unui adult conține aproximativ 2-3 g de zinc ce este distribuit în celule, mai ales la nivelul oaselor, țesuturilor, fluidelor și organelor interne. Organismul nu poate produce zincul, ca atare trebuie procurat din alimente sau suplimente alimentare. Corpul are capacitatea de a asimila mai ușor zincul provenit de la o sursă animală decât cel de proveniență vegetală.
Beneficiile zincului asupra organismului
Zincul menține strălucirii pielii, ajută la întărirea sistemului imunitar, protejează celulele de stresul oxidativ, participă la conservarea sistemului nervos, este implicat în reproducere și participă la- sinteza ADN-ului.
Rolul zincului asupra sănătății pielii
Zincul este un oligoelement esențial pentru sănătatea și frumusețea pielii, ajutând la păstrarea tinereții și redă strălucirea. Este un bun antioxidant ce ajută la susținerea apărării naturale a epidermei și la neutralizarea radicalilor liberi, protejând celulele de stresul oxidativ și implicit de îmbătrânire. Este implicat în sinteza proteinelor, cum ar fi colagenul și elastina care conferă pielii fermitate și elasticitate. În plus, este benefic pentru tenul gras deoarece ajută la reglarea producției de sebum. De asemenea, grăbește vindecarea pielii și arsurilor, iar la bebeluși produsele cu zinc sunt folosite pentru a trata iritațiile de scutec.
Beneficiile zincului pentru păr
Zincul este un nutrient esențial pentru frumusețea părului, iar lipsa acestuia din alimentație poate favoriza căderea părului și poate contribui la uscarea scalpului. Suplimentele alimentare pentru păr care conțin zinc participă la sinteza keratinei (un oligoelement care face părul mătăsos), ajută la redensificarea masei de păr și susține microcirculația scalpului. Pentru a avea un păr sănătos este recomandat să limitezi expunerea la soare sau căldură, precum și îngrijirea necorespunzătoare a acestuia deoarece acești factori slăbesc firul de păr. Deficitul de zinc favorizează îmbătrânirea și subțierea firului de păr ce își pierde volumul și vitalitatea.
Zincul susține imunitatea
Zincul este implicat în activarea celulelor T care susțin imunitatea și contribuie la procesul de diviziune celulară. Dacă acest oligoelement se află în cantitate mică în organism, poate crește riscul de apariție a infecțiilor. De asemenea, este un bun adjuvant în caz de răceală deoarece ajută la reducerea inflamației de la nivelul mucoasei nazale. Dacă vrei să faci față schimbărilor sezoniere, alege o cură cu vitamina C, D și zinc! Vitamina C stimulează tonusul și dă impuls apărării imunitare, vitamina D este esențială pentru vitalitate, iar zincul este un protector minunat.
Zincul este implicat în procesul de diviziune celulară
Pentru a funcționa normal celulele organismului au nevoie de zinc, iar lipsa lui poate compromite procesul de diviziune celulară.
Zincul are rol antioxidant
Oligoelementul este un bun antioxidant și protejează celulele de radicalii liberi, compuși nocivi care accelerează procesul de îmbătrânire și pot provoca diverse boli.
Zincul este benefic pentru fertilitate
Acest oligoelement este implicat și în numeroasele fenomene fiziologice, cum ar fi reproducerea și sexualitatea. La femei, acesta contribuie la procesul de ovulație, iar la bărbați produce materialul seminal și testosteronul.
Metabolismul normal al vitaminei A
Zincul ajută la transportul vitaminei A în sânge și la menținerea ei în cantități normale. Vitamina A susține sinteza rodopsinei, un pigment fotoreceptor din retină ce este esențial pentru menținerea vederii normale.
Zincul este esențial pentru sistemul osos
Un nivel optim de zinc permite absorbția calciului în sânge, un mineral care mentine sănătatea oaselor și vindecarea ușoară a fracturilor.
Beneficiile zincului pentru sistemul nervos
Zincul este important pentru procesul de comunicare al neuronilor între ei. Menține funcția cognitivă și susține învățatul.
Zincul este important pentru gust și miros
Oligoelementul este implicat în menținerea adecvată a mirosului și gustului deoarece una dintre enzimele esențiale pentru aceste două simțuri depinde de zinc.
Doza zilnică recomandată de zinc
Pentru a avea un corp sănătos, este necesar să ai un aport potrivit de zinc. Doza zilnică recomandată:
- pentru sugari cu vârsta sub 6 luni: 2 mg
- pentru bebeluși cu vârsta între 7-12 luni: 3 mg
- pentru copii cu vârsta între 1-3 ani: 3 mg
- pentru copii cu vârsta între 4-8 ani: 5 mg
- pentru copii cu vârsta între 9-13 ani: 8 mg
- pentru adolescenți cu vârsta între 14-18 ani: băieți 11 mg, fete 9 mg
- pentru adulți: bărbați 11 mg, femei 8 mg
- femei însărcinate: adolescente 12 mg, persoane peste 18 ani 11 mg
- femei care alăptează: adolescente 13 mg, persoane peste 18 ani 12 mg
Alimente bogate în zinc
Numeroase alimente au un conținut ridicat de zinc, precum fructele de mare (în special stridiile), cerealele integrale, pâinea din cereale integrale, semințele de susan, semințele de dovleac, boabele de soia, carnea slabă (carnea de pasăre și peștele gras), gălbenușul de ou, ficatul de vițel sau porc, fasolea albă, brânza și fructele uscate.
Carența de zinc
Deficitul sever de zinc apare extrem de rar, în cazul unor boli genetice, la sugarii ale căror mame nu au o cantitate suficientă de zinc în organism, la persoanele dependente de alcool și la cele care consumă medicamente care afectează sistemul imunitar. Se manifestă prin întârzieri semnificative în procesul de creștere la copii, maturitate sexuală întârziată, erupții cutanate, vindecarea deficitară a rănilor, oboseală, pierdere în greutate sau diaree cronică.
Deficitul ușor se întâlnește mai des și se manifestă prin diaree, sistem imunitar scăzut, subțierea părului, pierderea apetitului, tulburări de dispoziție, piele uscată, vindecarea deficitară a rănilor, schimbări de dispoziție, probleme de fertilitate. Deficitul de zinc poate fi diagnosticat prin teste de sânge sau de urină.
Unele persoane sunt predispuse la deficitul de zinc, cum ar fi cele care suferă de boala Crohn sau de boală cronică de rinichi, vegetarienii, veganii, femeile însărcinate sau care alăptează, sugarii mai mari care sunt alăptați exclusiv la sân, persoanele cu anemie falciformă, persoanele care sunt subnutrite și oamenii dependenți de alcool.
Cum se manifestă excesul de zinc?
În cantități mari, acesta poate fi nociv pentru sănătate și poate provoca stări de greață, vărsături, diaree, crampe abdominale, scăderea poftei de mâncare, slăbirea imunității, reducerea capacității orgranismului de a asimila alte substanțe nutritive precum fierul și cuprul.
Interacțiunile zincului cu alte medicamente
Suplimentele cu zinc pot interacționa cu unele medicamente:
- Administrarea concomitentă cu antibiotice de tipul chinolonelor sau tetraciclinelor (cum ar fi ciprofloxacina sau azitromicina) determină reducerea cantătiții de zinc și de antibiotic pe care organismul o asimilează. Astfel, antibioticul trebuie administrat cu cel puțin 2 ore înainte sau 4-6 ore după consumul suplimentului pe bază de zinc.
- Poate reduce cantitatea de penicilamină absorbită. Astfel, se recomandă ca suplimentul cu zinc să se administreze cu cel puțin 2 ore înainte sau după consumul de penicilamină.
- Diureticele tiazidice favorizează eliminarea zincului în urină.
Ce produse cu zinc să alegi?
Descoperă gama noastră de produse cu zinc și profită de proprietățile sale benefice asupra sănătății tale. Avem o selecție excelentă de suplimente alimentare și complexe minerale, special formulate pentru a sprijini funcționarea optimă a organismului tău.
Unul dintre produsele noastre de top este Biocyte Calciu Magneziu Zinc Lipozomal, un complex de minerale esențiale care contribuie la menținerea sănătății oaselor, a sistemului nervos și a funcției cognitive. Formula sa inovatoare cu zinc lipozomal asigură o absorbție eficientă și maximă a nutrienților în organism.
Pentru sprijinirea sistemului imunitar, recomandăm Biocyte Zinc Lipozomal, un supliment alimentar cu zinc de înaltă calitate. Zincul este un mineral esențial pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar, protejând organismul împotriva infecțiilor și contribuind la menținerea sănătății generale. Acest supliment optimizează absorbția oligoelementului fără a deteriora bariera gastrică. Zincul este încapsulat într-o membrană sucrosomală, această metodă fiind inspirată din cea folosită de organism pentru a absorbi anumite elemente.
De asemenea, îți punem la dispoziție Immunite Gummies, un supliment alimentar nou și inovator, sub formă de jeleuri, care conține zinc și alte ingrediente esențiale pentru susținerea imunității tale. Aceste jeleuri delicioase și ușor de administrat sunt o opțiune excelentă pentru întărirea sistemului imunitar și menținerea stării de bine.
Toate produsele noastre cu zinc sunt de înaltă calitate, fiind dezvoltate cu ingrediente premium și tehnologii avansate. Ne preocupăm de sănătatea ta și îți punem la dispoziție produse care îți pot aduce beneficii semnificative. Livrăm rapid și garantăm servicii excelente.
Alege să îți sprijini sănătatea cu produsele noastre cu zinc și bucură-te de beneficiile sale remarcabile. Comandă acum și transformă-ți stilul de viață într-unul sănătos și echilibrat. Pentru informații suplimentare sau asistență, stăm la dispoziția ta. Alege Biocyte și investește în bunăstarea ta!